Cognitieve gedragstherapie

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Ypse Cognitieve gedragstherapieCognitieve gedragstherapie gaat vooral uit van de invloed van het denken op het gevoelsleven en het doen. Iemand kan de gewoonte ontwikkeld hebben om belangrijke ervaringen en gebeurtenissen in het leven negatief te bezien. Wie belangrijke zaken en gebeurtenissen in zijn leven vanuit een negatief standpunt interpreteert wordt gemakkelijk angstig, somber of geïrriteerd, met alle negatieve gedragingen tot gevolg. In de cognitieve gedragstherapie worden mensen bewust van deze negatieve, ofwel irreële gedachten, wordt geleerd om meer positief na te denken en eventueel gedrag aan te passen.

Cognitieve gedragstherapie kan dus zowel de manier van denken van de cliënt beïnvloeden, als de manier van doen en laten. Soms ligt de nadruk meer op denken, soms meer op gedrag. Vaak werkt men gelijktijdig met beide aspecten.

Voor wie?

De groep is gericht op mensen met depressieve of angstklachten, of die op een andere manier merken dat zij vastlopen in hun leven. Bij psychische klachten is de manier van denken vaak negatief. Ook verlopen gedachten soms zo automatisch dat mensen het gevoel hebben er geen invloed op te kunnen uitoefenen (bijvoorbeeld piekeren en malen). De groep werkt vanuit het idee dat u niet de gebeurtenissen of mensen om u heen kunt veranderen, maar wel kunt kijken naar de manier waarop u erover denkt.

Doel

Het behandeldoel van de therapie is dat u anders leert omgaan met uw negatieve automatische gedachten, zodat de somberheid en angst zullen verminderen. Ook gevoelens als onzekerheid, snel geïrriteerd zijn of moeilijk om hulp kunnen vragen, kunnen met deze therapie beïnvloed worden.

Inhoud en werkwijze

  • leren herkennen wat je voelt, welke gebeurtenis er aan vooraf ging, en wat je denkt over deze gebeurtenis
  • leren herkennen van je eigen automatisch negatieve denkpatronen
  • leren onderzoeken van deze denkpatronen en er meer helpende, realistische, gedachten tegenover zetten
  • leren gedrag te veranderen

Het betreft een groep van acht wekelijkse zittingen van anderhalf uur. De groep bestaat uit gemiddeld acht groepsleden met twee therapeuten. Er wordt gebruik gemaakt van een vast programma en een cursusmap. Ook het maken van opdrachten thuis is een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Meer over Ypse

Ypse Quotes

Quotes


Deelnemer preventie STARR cursus:
“Ik heb gebruik mogen maken van het aanbod van Ypse voor een online STARR training. Deze training heeft mij veel verder geholpen met de negatieve gedachtes die op dat moment door mijn hoofd speelde. Ik ga het leven een stuk positiever tegemoet.”

Deelnemer KOPP/KOV Volwassenen cursus:
“Beide medewerksters van Ypse waren erg professioneel, kwamen afspraken na en zijn oprecht betrokken bij hun cliënten. Ik heb gebruik gemaakt van de KOPP/KOV groep voor volwassenen omdat ik kind ben van verslaafden. Erg informatief, interessant en helpend.”

ypse-folders-en-telefoon_default

Contact Ypse

Hoofdlocatie:
Gezondheidscentrum West
Kooikersweg 203 E
5223 KE ‘s-Hertogenbosch

Locatie Bethaniestraat:
Bethaniestraat 2
5211 LJ ‘s-Hertogenbosch

Locatie San Salvatorkerk:
Gezondheidscentrum Orthen
Schaarhuisstraat 14
5231 PV ‘s-Hertogenbosch

Locatie Zaltbommel (vanaf jan 2024Hogeweg 131, 5301 LL Zaltbommel

Locatie Cuijk:
Spinding 13, 5431 SN Cuijk

Locatie Oss:
Gezondheidslaan 65, 5342 JW Oss

Locatie Uden:
Loopkantstraat 25, 5405 AC Uden

Ypse heeft vanaf nu ook avondpoli op maandag, dinsdag en woensdag. Let op! Wij zijn dan niet telefonisch bereikbaar.

Telefoon  073 – 22 000 44
E-mail      info@ypse.nl

Ypse is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren. Met uitzondering van feestdagen.

Buiten kantooruren kunt u, in het geval van crisis, contact opnemen met uw huisarts of de huisartsenpost.

Voor niet dringende zaken kunt u de voicemail inspreken of een e-mail sturen.

Afbeelding1

 

Om je eigen regie te kunnen behouden wanneer dat in het moment niet lukt

Crisiskaart

Een crisis is voor iedereen anders.

Wel kun je tijdens een crisis flink in de war zijn en daardoor moeite hebben met het onder woorden brengen van jouw wensen en gevoelens. Een Crisiskaart geeft je tijdens een crisis jouw eigen regie terug omdat je hierop hebt vastgelegd hoe met jou om te gaan op dat moment.

Hulpkaart

Even de weg kwijt zijn, letterlijk of figuurlijk. Door dementie, een verslaving, een verstandelijke beperking, epilepsie of een psychische kwetsbaarheid. Om jou snel de hulp of zorg te kunnen bieden die jij op dat moment nodig hebt, is er de Hulpkaart. Hiermee heb je alle benodigde gegevens voor omstanders gemakkelijk bij de hand.

Door & Voor is licentiehouder voor de Crisis- en Hulpkaart Crisiskaart

En is kosteloos aan te vragen.

Praktische info

Stichting Door & Voor

Tel. 073-3030052

info@doorenvoor.nl