Herstelondersteunende zorg

Herstel betekent bij Ypse niet dat er net als bij een dokter alleen maar naar de aandoening gekeken wordt. We kunnen een diagnose gekregen hebben waarvan we weten dat we het er mee moeten doen, dat het nooit meer echt over gaat. Een problematiek die invloed heeft op ons hele leven, op onze familierelaties, ons werk, hobby’s, relaties, zingeving, mobiliteit. Ons leven ligt aan duigen. Herstellen heeft niet alleen te maken met de diagnose, maar ook met het herstellen van ons leven. Alle aangedane aspecten verdienen aandacht om te leren hoe we weer volledig kunnen leven. 

‘Herstellen is een persoonlijk, uniek proces waarin iemand de draad weer probeert op te pakken en zijn leven opnieuw inhoud en richting probeert te geven’
(Anthony, 1993, Deegan, 1995)

Bij Ypse staat de cliënt in alle opzichten centraal. De cliënt bepaalt samen met de hulpverlener welke doelen er worden gesteld en beslist mee over de behandeling. De cliënt onderneemt zoveel mogelijk zelf de acties die nodig zijn om te herstellen van de aandoening en ook de gevolgen van de aandoening te verbeteren. 
De medewerkers van Ypse werken er actief aan om hun focus op alle leefgebieden van de cliënt te behouden en de cliënt te volgen in zijn behoefte. Samen wordt een probleemgebied vanuit verschillende kanten bekeken en besloten wat de aanpak zal zijn. De hulpverlener heeft daarin een begeleidende rol en de cliënt een actieve. Vaak komen er opdrachten en ideeën uit deze gesprekken voort en worden er stappen gezet ter verbetering van de leefsituatie. Door dit zo te doen vindt de cliënt zijn eigen kracht terug.
Steun bij herstel komt vooral neer op het helpen vragen stellen in plaats van het helpen antwoorden te vinden.

Bij Ypse gaat de zorg hand in hand met het concept ‘positieve gezondheid’, ontwikkeld door Machteld Huber.

                             Spin van Huber

Spin van Huber

Mensen zijn meer dan alleen hun ziekte of beperking. Zij zijn vader of moeder, partner, broer of zus, kind, vriend of vriendin, werknemer en nog veel meer. Om het gezondheidswelzijn in kaart te brengen, onderscheidt ‘positieve gezondheid’ zes levensgebieden. Samen met de cliënt en naasten kunnen we het ‘spinnenweb’ in kaart brengen en begeleiden we cliënten in al deze levensgebieden.

Meer over Ypse

Ypse Quotes

Quotes

‘Fijn om mensen te leren kennen die een vergelijkbare ervaring hebben. De begeleiding was goed’.

‘Zorg op maat. Op mijn eigen tempo herstellen en aangeven’.

‘Fijne, gemoedelijke sfeer, en fijn om te merken dat mijn begeleider/behandelaar ook gewoon een mens is’.

ypse-folders-en-telefoon_default

Contact Ypse

Ypse
Kooikersweg 203E
5223 KE ‘s-Hertogenbosch

Bezoekadres locatie Zaltbommel
Heemstraweg West 11b
5301 PA Zaltbommel

Telefoon: 073 – 22 000 44 (ma t/m vr 08.30u – 17.00u m.u.v. feestdagen)
Fax: 073 – 22 000 45
E-mail: info@Ypse.nl

Buiten kantooruren kunt u, in het geval van crisis, contact opnemen met uw huisarts of de huisartsenpost. Voor niet dringende zaken kunt u de voicemail inspreken of een e-mail sturen naar info@Ypse.nl.

feedback-2_default

Reactie op preventie activiteiten

“Het was boeiend, concreet, praktisch, herkenbaar, nuttig en leerzaam :). Het sloot heel mooi aan bij de praktijk van Go4it!”

– reactie naar aanleiding van presentatie Go4it! en Humanitas over preventie Jeugd