Ik wil stoppen met dwanghandelingen uitvoeren uit angst dat iets naars gebeurt
Een dwanghandeling is wanneer je steeds dezelfde vervelende gedachten hebt en dingen moet doen om je beter te voelen. Bijvoorbeeld, steeds je handen wassen omdat je bang bent voor viezigheid.
Iedereen heeft vaste gewoontes zoals het controleren of de voordeur op slot zit. Als je een groot gedeelte van de dag bezig bent met dwanghandelingen, dan gaat het je leven bepalen. Dat noemen we een dwangstoornis.
Klachten op een rij
Als je last hebt van dwanghandelingen kun je dat op de volgende manieren merken
- Je hebt last van terugkerende hardnekkige gedachtes, deze noemen we obsessies
- Je moet acties doen om jezelf gerust te stellen of de angst minder te maken, deze noemen we dwanghandelingen
- Je weet misschien dat de gedachten en gedragingen eigenlijk niet nodig zijn. Toch kun je deze gedachten en handelingen bijna niet stoppen
- Je bent meer dan een uur per dag bezig met de gedachten en/of handelingen
- De gedachtes en handelingen zorgen ervoor dat je niet/onvoldoende kunt doen wat je belangrijk vindt in je leven
Wat kun je zelf doen?
Als je een dwangstoornis hebt, kun je zelf een aantal dingen doen om met de angsten te leren omgaan en je beter te voelen.
- Houd zo veel mogelijk regelmaat in je leven:
- sta op tijd op en kleed je aan
- eet drie keer per dag op vaste tijden
- blijf als het kan gewoon werken of naar school gaan
- beweeg elke dag minstens een half uur (wandelen, fietsen, zwemmen of tuinieren)
- doe dingen die je leuk vindt. Dit zorgt voor ontspanning en afleiding van je sombere gedachten
- ga bij vrienden en familie langs, ook al zie je ertegenop
- drink liever geen alcohol en gebruik geen drugs
- ga op je normale tijd naar bed
- Zoek steun bij mensen die je vertrouwt en leg uit waar je last van hebt. De meeste mensen hebben hier begrip voor.
- Zoveel mogelijk blijven doen: blijf de dingen doen die je eng vindt. Zo leer je met spanning om te gaan en wordt je angst uiteindelijk minder. Probeer ook werk, school of studie vol te houden.
- Maak een dagboek om bij te houden wat er precies gebeurt op angstige momenten. Waar denk je dan aan? Waar ben je bang voor? Wat voel je? En wat doe je dan?
- Bedenk positieve dingen waar je rustig en ontspannen van wordt. Schrijf ook positieve gedachtes op.
Online zelfhulp
Bij Ypse kun je voor verschillende problemen een gratis zelfhulptraining volgen via Online Zelfhulp. Je hoeft hiervoor niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse.
Kijk op Ypse zelfhulp voor meer informatie
De angst, dwang en fobiestichting (adfstichting) is een organisatie voor patiënten en familie, voor iedereen die te maken heeft met angstklachten en dwangklachten. Hier kun je ook een zelftest doen. Met deze zelftest stel je géén diagnose. De test kan je helpen om je gevoelens beter bespreekbaar te maken.
Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met dwangklachten en wil je persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van de psychologen of maatschappelijk werkers.
Behandelaanbod van Ypse
Wanneer de klachten ernstiger zijn kan de huisarts je verwijzen naar Ypse. Bij Ypse krijg je voorlichting over dwangstoornissen en de behandelmogelijkheden. De behandeling is afhankelijk van de hulpvraag en jouw situatie.
Het doel van de behandeling is dat je leert omgaan met de dwanggedachten en dwanghandelingen.
- Oefenen met moeilijke situaties. Met je behandelaar bespreek je wat voor jouw moeilijke situaties zijn en welke dwanghandelingen je dan doet. Daarna ga je stap-voor-stap oefenen met situaties. Je zoekt de situaties op en leert wat je dan kunt doen om de angst te verminderen. Je leert de situaties op te zoeken zonder de dwanghandelingen uit te voeren.
- Bij cognitieve gedragstherapie leer je hoe je gevoelens en gedrag kunt veranderen door anders te gaan denken. Tijdens de therapie leer je de situaties waarin je bang wordt te herkennen. Vervolgens leer je in die situaties anders te denken en te doen, zodat de angst verdwijnt.
Wanneer ga je naar de huisarts?
Als je bovenstaande adviezen hebt opgevolgd, lukt het meestal beter om met de situatie om te gaan. Als je ondersteuning wilt, maak dan een afspraak met je huisarts. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar Ypse behandeling.
Steun voor familie en naasten
Tips voor familie en naasten
- Zoek meer informatie over dwangstoornissen, in de boekhandel, de bibliotheek of op internet.
- Vraag de ander wat je kunt doen. Waar heeft de ander behoefte aan.
- De ADF stichting (angst, dwang en fobie) organiseert cursussen voor de betrokkenen en hun naasten. Ga samen actief aan het werk https://adfstichting.nl/.
- Let op jezelf. Geef grenzen aan. Blijf ook zelf dingen doen en blijf contacten met anderen houden. Zoek zelf steun als het je te veel wordt.
- Informeer of er een lotgenotengroep is. Daar kun je jouw verhaal kwijt en vind je steun en begrip van de anderen.
Naasten centraal
Naasten Centraal ondersteunt familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Heb jij in je familie of directe omgeving ook daarmee te maken? Misschien wordt het je soms te veel en ben je op zoek naar hulp? Met onze ervaringsdeskundigheid helpen wij jou weer op weg.
Familie en naasten bij Ypse
Mentale klachten kunnen ingrijpend zijn voor de cliënt en de omgeving. Ypse informeert en betrekt familie zo goed mogelijk bij de behandeling. De kwaliteit van de behandeling kan daardoor flink verbeteren.