KOPP/KOV-groepen

Kinderen in stressvolle thuissituaties

Opgroeien in een gezin waarvan je vader of moeder veel aan het hoofd heeft of veel stress ervaart, is niet gemakkelijk. Het kan de sfeer thuis beïnvloeden. Het kan ook zijn dat je je thuis niet prettig voelt en dat je steun en geruststelling mist. Soms draait alles (even) om je vader of moeder. Waar sta je dan als kind?

KOPP/KOV staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen. Echter hoeft er geen sprake te zijn van psychische problemen. Soms kan een ouder ook (tijdelijk) veel aan het hoofd hebben, waardoor er minder ruimte is voor het kind. Dan kan deze groep toch heel geschikt zijn

Ook voor ouders die zelf veel aan hun hoofd hebben, is het niet altijd gemakkelijk om kinderen op te voeden. Je kunt tegen bepaalde dingen aan lopen en het kan soms te veel voor je zijn. Daarom betrekt Ypse tevens de ouders en biedt hen de ruimte om hun vragen te stellen en ervaringen te delen rondom de opvoeding van kinderen.

Doelgroep
Ypse biedt de volgende groepen:

  • Leeftijd van 0-5 jaar: Meeleefgezin. Zie www.meeleefgezin.nl voor meer informatie.
  • Leeftijd van 4-8 jaar: Piep zei de muis, in samenwerking met Divers. Bestaat uit 13 bijeenkomsten voor kinderen en 3 bijeenkomsten voor ouders. Nieuwe groep start: Voorjaar 2020
  • Leeftijd van 9-12 jaar: Doepraat groep, in samenwerking met Novadic-Kentron. Bestaat uit 8 bijeenkomsten voor kinderen en 2 a 3 ouderbijeenkomsten. Nieuwe groep start: maandag 10 februari 2020. Overige data 17 februari, 2, 9, 16, 23 en 30 maart en 6 april. Tijdstip 16:00 uur -17:30 uur.
  • Leeftijd van 12-15 jaar: Tienergroep, in samenwerking met Novadic. Bestaat uit 8 bijeenkomsten voor pubers en 2 a 3 ouderbijeenkomsten. Nieuwe groep start:
    Voorjaar 2020, locatie: Ypse.
  • Leeftijd van 16-25 jaar: Kopstoring, in samenwerking met Trimbos. Online chatbox met 8 wekelijkse bijeenkomsten waarin je (anoniem) met andere jongeren, onder begeleiding van deskundigen, ervaringen kan delen en tips of informatie kan verkrijgen. Deelname is kosteloos. Kijk voor startdata op de website: www.kopstoring.nl.
  • Leeftijd 23+: Volwassenen groep, in samenwerking met Novadic. Bestaat uit 6 bijeenkomsten en is bedoeld voor volwassenen met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen. Nieuwe groepen starten ieder voorjaar en najaar. Kijk voor meer informatie op onze pagina voor de volwassenen groep.

Doel
Het doel van de KOPP/KOV groepen is dat kinderen, jongeren en volwassenen ervaren dat zij niet de enige zijn met een moeilijke thuissituatie. Omdat je met andere kinderen, jongeren of volwassenen in een groep zit die een soortgelijke thuissituatie hebben (gehad), wordt al snel herkend en begrepen wat iemand vertelt of bedoelt. Daarnaast zijn belangrijke thema’s het ontschuldigen van de kinderen/jongeren, het sociale netwerk, het aanleren van vaardigheden in het omgaan met de situatie, vragen beantwoorden die kinderen kunnen hebben over hun ouder, maar ook dat kinderen/jongeren leren/horen dat zij ook leuke dingen mogen doen en dat dit belangrijk is voor hun rol als kind.

Kosten
Deelname aan de KOPP/KOV-groepen is geheel kosteloos en wordt vergoed door de gemeente.

Aanmelden
U kunt uw kind/ uzelf aanmelden door het ingevulde aanmeldformulier te mailen naar info@ypse.nl of per post naar Ypse, onder vermelding van ‘KOPP/KOV’, Kooikersweg 203e,
5223 KE Den Bosch.

Aanmelden voor Kopstoring kan online via de website www.kopstoring.nl.

Vragen
Bij vragen over de groepen kunt u contact opnemen met Ypse (info@ypse.nl of 073 – 22 000 44).

Meer informatie
Meer informatie over de KOPP/KOV-groepen is te vinden in onze folder “Kinderen in stressvolle thuissituaties”.

Meer over Ypse

Ypse Quotes

Quotes

‘Fijn om mensen te leren kennen die een vergelijkbare ervaring hebben. De begeleiding was goed’.

‘Zorg op maat. Op mijn eigen tempo herstellen en aangeven’.

‘Fijne, gemoedelijke sfeer, en fijn om te merken dat mijn begeleider/behandelaar ook gewoon een mens is’.

ypse-folders-en-telefoon_default

Contact Ypse

Ypse
Kooikersweg 203E
5223 KE ‘s-Hertogenbosch

Bezoekadres locatie Zaltbommel
Heemstraweg West 11b
5301 PA Zaltbommel

Telefoon: 073 – 22 000 44 (ma t/m vr 08.30u – 17.00u m.u.v. feestdagen)
Fax: 073 – 22 000 45
E-mail: info@Ypse.nl

Buiten kantooruren kunt u, in het geval van crisis, contact opnemen met uw huisarts of de huisartsenpost. Voor niet dringende zaken kunt u de voicemail inspreken of een e-mail sturen naar info@Ypse.nl.

feedback-2_default

Reactie op preventie activiteiten

“Het was boeiend, concreet, praktisch, herkenbaar, nuttig en leerzaam :). Het sloot heel mooi aan bij de praktijk van Go4it!”

– reactie naar aanleiding van presentatie Go4it! en Humanitas over preventie Jeugd